logo

Administrativa jako au pair

Jaká administrativa na vás čeká po příjezdu hostitelské země? Které úřady musíte jako aupair v zahraničí navštívit?

 

Stručné informace k tématu "Úřední záležitosti aupair" najdete zde!

 

Úřední záležitosti au pair

paperwork aupairPrávě jste dorazili ke své nové hostitelské rodině? Blahopřejeme! Namáhavá cesta je za vámi a vzrušující čas před vámi.

 

Jakmile se trošku zabydlíte, měli byste přemýšlet, které administrativní kroky na vás čekají.

 

Úřední normy a zákony se můžou v zahraničí od českých zákonů zcela lišit. Proto byste se měli informovat o vstupních vízech, pracovních povoleních v zahraničí a zdravotním pojištění.

 

V některých zemích je nutné si vyřídit pracovní povolení nebo povolení k pobytu, které většinou vydávají příslušné obecné úřady v místě bydliště hostitelské rodiny. Nutno je předložit pas, smlouvu s rodinou a potvrzení o znalostech cizího jazyka (např. vysvědčení nebo certifikát).

 

Hostitelské rodiny by vás měli vždy doprovázet jak při zařizování smluv tak při návštěvách úřadů.

 

Administrativní postupy a úřady v Německu

V Německu jste se povinni přihlásit na obecním úřadě do jednoho týdne po příjezdu. Registrace probíhá většinou na obecním či registračním úřadě, na radnici nebo na cizineckém úřadě v blízkosti bydliště rodiny.

 

Tip: Informujte se předem o otevírací době úřadů. Připravte si svůj průkaz totožnosti, cestovní pas, řidičský průkaz, kartu zdravotní pojišťovny popř. smlouvu s rodinou. Mnoho měst a obcí věnují aupair informativní brožury se zajímavými fakty a tipy o městě a regionu jako dárek na uvítanou. Často můžete obdržet i uvítací balíček s mapou nebo s přehledem událostí v regionu.

 

Povinnosti občana EU nebo z EHP

Pocházíte z Evropské Unie (EU) nebo ze země Evropského hospodářského prostoru (EHP)? Pak je váš registrační proces je výrazně jednodušší. Pracovní povolení pro au pair z EU, které chtějí pracovat v jiné evropské zemi než v jejich vlastní, nepotřebují většinou žádné pracovní povolení ale pouze se přihlásí na příslušném úřadě.

 

S platností od 29. ledna 2013 byl schválen návrh o svobodu pohybu. Což pro všechny členy Evropské Unie znamená možnost bydlení a práce v celé Evropě bez velkých omezení.

 

Vaše registrace jako au pair u místního úřadu není povolením k pobytu nýbrž jen ohlašovací povinností každého občana.

 

Au pair v třetí zemi

Po příjezdu aupair do třetí země se musíte přihlásit k místnímu cizineckému úřadu. Ohlašovací povinnost vzniká neodkladně po příjezdu a trvá 3 dny. Aupair se musí přihlásit nejen na cizineckém úřadu nýbrž i na obecním úřadu. Před návštěvou úřadu si připravte cestovní pas, vízum, kopii pozvánky od rodiny, aupair-smlouvu a zdravotní osvědčení.

 

Jako aupair ve třetí zemi potřebujete ke vstupu a pobytu tzn. titul pobytu (vízum nebo povolení k pobytu), který ti oficiálně umožňuje pobyt v zahraničí. O vízum si musíte zažádat již před příjezdem do hostitelské země u příslušného úřadu (velvyslanectví či generální konzulát).

 


Další důležitý úřad je Centrální zahraniční a profesionální zprostředkování (CAM) pracovních sil. Tyto cizinecké úřady se mezi sebou informují a uzavírají různé spolupráce.

 

Vaše vízum vás opravňuje (jakmile je přesný účel pobytu nebo pracovní povolení zapsáno v cestovním pasu) pracovat za sjednaných podmínek a na sjednanou dobu. Vízum pro au pair je obvykle vystaveno na tří měsíce ale může být prodlouženo až na 12 měsíců. Náklady na prodloužení víza přebírá většinou hostitelská rodina. Poproste vaše hostitelské rodiče o doprovod při návštěvách úřadů. To vám dodá jistotu a bezpečí.

 

Tip

Ve většině evropských zemí jsou hostitelské rodiny povinny uzavřít pro aupair zdravotní pojištění.

 

Ujistěte se, že vaše zdravotní pojištění bylo skutečně uzavřeno. Nejlépe požádejte svou rodinu o kopii smlouvy o uzavření zdravotního pojištění, můžete tak přejít nemalých problémům.

 

Jakmile budete mít všechny správní postupy za sebou, můžete vytvořit bankovní účet nebo běžný účet. V Evrope nabízí mnohé bankovní instituce bezplatné bankovní konta pro žáky, studenty a praktikanty. Zeptejte se své hostitelské rodiny, jaký typ místní banky by byl pro vás ten pravý.

 

Na účet vám může hostitelská rodina převádět vaše kapesné a vy pak můžete pohodlně platit platební kartou a vybírat si v případě potřeby peníze z bankomatů. Při zařizování bankovního konta budete potřebovat min. občanský průkaz nebo cestovní pas a smlouvu s rodinou.

 

 

Více informací:

Během aupair-pobytu Pracovní rozvrh Hostitelské děti
Ubytování au pair Nemocná au pair Problémy a rizika